niedziela, 3 lutego 2013

Spaghetti na czerwono :) czyli tradycyjnie




Na 4 porcje potrzebujemy:

Makaron – paczka 0,5 spaghetti

Mięso mielone – 0,5 kg
1 Cebula
Kostka warzywna – fajnie dodaje smaku
Olej
3 puszki pomidorów
Czosnek (wg uznania, ja używam 4-5 ząbków)
Sól, pieprz, tabasco, papryka chili (wg własnych upodobań)

Cebule kroimy w półtalarki i podsmażamy na oleju.

Dodajemy mięso mielone i kostkę warzywną, smażymy ok. 20 min, wlewamy pomidory i doprawiamy. Po odparowaniu, czyli po ok. 15 minutach wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Po 2-3 minutach zestawiamy z ognia. 
Teraz najlepiej zostawić sos na 3-4 godziny, do nabrania smaku.

Makaron gotujemy al dente tuż przed podaniem  :)


  buon appetito!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz