piątek, 21 grudnia 2012

Zupa z dyni z serem i chilli :)








W listopadzie dostałam w prezencie dynię, a wraz z nią przepis na zupę. W międzyczasie znalazłam kolejne dwa przepisy – oczywiście każdy inny. Wybór był trudny, ale.....
Zebrałam 3 w 1 i zrobiłam po swojemu. Smakowało wybornie!

Składniki:

1 kg dyni
1 marchewka
1 litr wywaru warzywnego (2 kostki bulionowe)
25 g masła
1 cebula
pieprz, sól, papryka w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
pół papryki chilli surowej
kilka łyżek śmietany
kawałek żółtego sera
posiekana pietruszka

grzanki do zupy

Sposób przygotowania:

·       Pokrojoną dynię w kostkę oraz marchewkę w plasterki ugotuj z kostkami warzywnymi (15 minut).
·       Pod koniec gotowania wrzuć pokrojoną papryczkę chilli.
·       Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, po czym wrzuć do zupy.
·       Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką i zblenduj zupę.
·       Ser pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj go do zupy i zagotuj często mieszając, żeby ser się rozpuścił.
·       Po ściągnięciu z gazu dodaj śmietanę oraz posiekaną pietruszkę dla aromatu.


Podawaj na gorąco z grzankami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz